CD review van Jeff Williams (USA);

Congratulations on the release of Solar. I just listened to all the on-line samples of Solar and believe that this is an enjoyable collection of unique compositions and inventive arrangements. For example, “Solar,” has brilliant phrasing during your solo set to an exceptional feel with interesting trio interaction. The trio sounds great and your piano playing is fantastic. Overall, the project is very professional in sound and the music is cohesive and very enjoyable.

Line up:

Andy Valkenburg (b) - Barry Olthof (dr) - René ten Cate (v)


René ten Cate Trio

René ten Cate - vibrafoon en piano

Andy Valkenburg - contrabas

Barry Olthof - drums

Het René ten Cate Trio is geformeerd in 2016 en klinkt als een volwassen formatie. De combinatie van deze 3 professionals staat garant voor muziek met ultieme interactie.

Hun eerste album CD 'Solar' is nu beschikbaar. Perfectie is niet het doel, de muziek is natuurlijk en betekenisvol. "Muziek met een verhaal"

Jazzcriticus Bert Jansma over de CD 'Solar':

René ten Cate biedt een mooi en opvallend scala aan verrassingen in zijn eerste cd ‘Solar’. De Nederlandse jazzscene kent hem als vibrafonist, hier blijkt hij ook een pianist gewapend met dezelfde kwaliteiten: liefde en respect voor de favoriete composities die hij voor zijn trio kiest en een warme, bijna romantisch te noemen muzikaliteit. Sterk herkenbaar in zijn vijf, vaak gevoelige eigen composities waaronder ‘April Song’, ‘Journey’ en het met fraai-klassieke ‘touch’ neergezette ‘Reflections’. Alles gebracht met een relaxte timing met behoud van een stuwend gevoel voor swing en ‘groove’. De ‘standards’ die hij kiest zijn aangenaam uiteenlopend van karakter en hebben een zeer verschillende oorsprong. Van Miles Davis’ titelstuk ’Solar’, George Colemans ‘Amsterdam after Dark’, Ellingtons ‘In a sentimental mood’ tot Milt Jacksons ‘Bags Groove’(waarop hij tegendraads géén vibes speelt) en Chick Corea’s ‘Bud Powell’. Ten Cate neemt zijn hoed af voor die topstukken uit de moderne jazztraditie, maar maakt ze toch compleet eigen, zonder er een ego-verhaal van te willen maken. Dat geldt voor ‘Solar’ als geheel: hier speelt en improviseert een trio, waarin piano, vibes en de klanken van bassist Andy Valkenburg en drummer Barry Olthof hecht ‘doorweven’ patronen bieden. Beide laatsten leveren ook nog twee eigen bijdragen (resp. ‘Drifting on a cloud’en ‘Free Space swing’). Met Ten Cate’s eersteling ‘Solar’ valt te genieten van een subtiel pianotrio zoals je niet al te vaak meer hoort. Werk van drie jazzmannen die duidelijk op één lijn zitten en die er hoorbaar net zó van genieten.